De brief voor de Koning

Kinderboekenweek 2016… Het is alweer voorbij. Zijn jullie ook geweest? Mooie boeken uitgezocht? En natuurlijk het gratis boekenweekgeschenk ‘Oorlog en vriendschap’!

Ik kom zelf uit een boekenfamilie. Ik kan me zondagochtenden herinneren dat praktisch het hele gezin zat te lezen, iedereen verdiept in een boek, soms hardop lachend, soms nagelbijtend van spanning. Wat dat aangaat is er niet veel veranderd, we mopperen nu wel eens op de tablet en laptop, maar ook wij zaten vroeger in ons eigen wereldje.

Ik weet nog dat we in oktober ieder 25 gulden kregen en daarmee gingen we naar de boekenwinkel in de stad en dan kozen we onze eigen leesboeken uit. Uiteraard moest je die bij thuiskomst direct inleveren om ze keurig ingepakt op 5 december cadeau te krijgen. Het had iets magisch, je wist wat je kreeg en toch keek je er vol spanning naar uit.

Eén van de mooiste jeugdboeken die ik ooit gelezen heb is ‘de brief voor de Koning’ van Tonke Dragt. Een prachtig verhaal dat je mee neemt in de riddertijd. Het begint in een kapel waar een paar jongens de nacht, voor ze tot ridder worden geslagen, wakend moeten doorbrengen. Dan wordt er op de ramen geklopt en iemand vraagt om hulp… wat doe je dan? Als meisje heb ik het een aantal keren gelezen, als volwassene herlezen en uiteindelijk heb het ik onze kinderen voorgelezen. Ik had het boek meegenomen tijdens een vakantie en regelmatig las ik een paar bladzijdes voor. De kinderen dicht tegen me aan, het was best wel spannend, en mijn man zat verderop rustig de krant te lezen… dacht ik…. Aan het eind van de vakantie was het boek nog niet helemaal uit en toen kreeg ik het vriendelijke doch dringende verzoek alleen verder te gaan met voorlezen als hij ook thuis was!

Jaren later kreeg ik een man van rond de 30 in mijn praktijk, hij had nog nooit een boek uitgelezen. De oogcorrectie die hij kreeg veranderde heel veel voor hem. Na een aantal taalconsulten wilde ik hem toch aan het lezen hebben en ik raadde hem dit boek aan. Wel een jeugdboek maar ook boeiend genoeg voor volwassenen. Ik was me ervan bewust dat het misschien moeilijk zou zijn voor hem om een exemplaar te vinden omdat het al zo oud was. Op de dag van de afspraak had ik mijn oude boek, dat met elastiekjes bij elkaar gehouden werd, voor de zekerheid meegenomen. Alleen voor het geval dat… Stralend kwam hij binnen; ‘de brief van de Koning’ was opnieuw uitgegeven omdat het kinderboek van de eeuw was geworden! Hij was helemaal trots, het eerste boek dat hij ooit uitlas!

Ik ben vanmorgen aan het zoeken geweest in mijn boekenkast, ik wilde een foto van dat letterlijk stukgelezen boek hierbij doen… Ik kan het echter niet vinden, het zal wel op de plank staan bij mijn zoon of dochter, te wachten tot zij het voor kunnen lezen aan hun kinderen…

Dus als je nog een cadeautje zoekt voor de decembermaand… een aanrader!

Nieuwsarchief