Vakantie

Zijn jullie al weg?

Staan de koffers gepakt of moet er thuis nog van alles gebeuren en slaan jullie een jaartje over? Moet allemaal kunnen, maar wat iedereen wel even wil, is weg uit de dagelijkse routine. De wekker uit, rustig koffie drinken en ’s avonds maak je het buiten gezellig en daardoor vaak automatisch laat… Iedereen vrij, genieten!

Alhoewel… Iedereen? De juf heeft wel gewaarschuwd; ‘denk erom dat jullie regelmatig oefenen in de vakantie, anders zakt alles weg en moeten we weer helemaal opnieuw beginnen’.  Ja, je hebt wel braaf geknikt en de intentie was er ook, maar in de praktijk…? Als je alleen maar richting boek kijkt loopt je kind al weg, het laatste waar hij zin in heeft zijn die stomme oefeningen van school. Hij heeft toch ook vakantie!

Nou vooruit, de eerste week slaan we over. Of als we weg zijn hoeft het niet… Om de dag? Hebben we nou gisteren geoefend of niet? Voor je het weet zijn die zes weken om en begin je gehaast in de laatste week nog even wat te doen. Herken je dit? Het kan anders…

Taal (of rekenen) hoeft niet uit een boekje te komen. Taal is overal! Pak een oude wegenkaart en stippel samen die route uit, welke plaatsnamen kom je tegen? Zie je een plaats die met een ‘p’ begint? Of waar een ‘oe’ in staat? Zo kun je ook het ouderwetse ‘Ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet’ spelen, maar dan niet met een kleur maar met een bepaalde letter.  Wat rijmt er op Parijs? Welke andere woorden kun je maken met de letters van ‘Valkenburg’. De mogelijkheden zijn eindeloos, gebruik je fantasie en doe het tijdens het wandelen of fietsen, als je samen de afwas doet op de camping of waar dan ook.

Op deze manier zal je kind het niet direct als oefenen ervaren maar als  gezellig samen een spelletje doen. Pak een eenvoudig memoblok en schrijf de tafels op, op het ene blaadje de som op de andere de uitkomst. Keer de blaadjes om en ga memory spelen… Hetzelfde kun je uiteraard doen met woordjes of gewone sommen. Het ouderwetse galgje, lingo of scrabble… moet ik nog meer noemen?

En in plaats van je kind zelf te laten lezen, ga je weer ouderwets voorlezen, ongeacht de leeftijd. Een mooi boek ’s avonds bij het kampvuur, voor je begint vraag je ze of ze nog weten hoe het verhaal ging en wat je gisteren gelezen hebt. Oefenen ze ongemerkt het begrijpend lezen, ze oefenen luisteren en concentreren. En jij hebt een heerlijk uurtje ‘quality-time’!

Straks zijn de zes weken om en heb je ongemerkt heel veel geoefend zonder stress. Kind blij, jij blij en juf blij… een win-win-win situatie! Fijne vakantie, geniet ervan!

Nieuwsarchief